چرا باید با غرفه سازی برای انبار آشنا شویم؟ جواب به این سوال را می توان اینگونه داد که بعضی از مواقع برای نگهداری برخی از وسایل در برخی از مکان ها مانند نمایشگاه ها، ساختمان های اداری و مکان هایی دیگر نیاز به انبار می باشد. برای اینکه انبارها فضای زیادی را اشغال نکنند و بتوان از آن استفاده بهینه کرد نیاز است که با اصول غرفه سازی برای انبار آشنا شویم.
غرفه سازی برای انبار چیست؟
در ابتدا این سوال مطرح می شود که غرفه چیست؟ اصولا به مکانی که برای نمایش یا برای فروش کالا و ارائه خدمات و نگهداری وسایل مورد استفاده قرار می گیرد غرفه گفته می شود. غرفه هایی که برای تجهیزات نمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرند اصولا طرح و الگویی که برای آن استفاده شده است نشان دهنده کار غرفه دار است. بنابراین اگر در ساختن غرفه ها دقت لازم به عمل آید و طراحی آن با کیفیت بیشتری صورت گیرد می توان گفت که بر روی افراد انعکاس بیشتری می گذارد. در غرفه سازی برای انبار باید به اصول مورد نیاز که در ادامه این مقاله به آن اشاره می شود توجه لازم را نماییم تا با شکست مواجه نشویم.
تعیین اندازه غرفه انبار بر اساس سلیقه یا ذوق افراد نیست. اندازه انبارها اصولا بر اساس کالاهای نگهداری شده در آن و حجم کالاهای مورد بحث تعیین می شود. اندازه انبار باید به گونه ای باشد که به عنوان نمونه برای غرفه سازی در آن برای مواد و وسایل مختلف فضای مناسبی داشته باشد. ممکن است برخی از مواد و وسایل در نزدیکی هم ایجاد اشتعال کنند، بنابراین اندازه در ساخت غرفه غرفه را باید طوری طراحی کرد که این مواد تا حد امکان از یکدیگر فاصله داشته باشند. اندازه غرفه های انبار را بر اساس نوع شرکت و مواد تولیدی آن تعیین می کنند.
اصول کلی غرفه سازی برای انبار
برای غرفه سازی برای انبار باید اصولی را رعایت کنیم:
غرفه هایی که به عنوان انبار در شرکت ها مورد استفاده قرار می گیرند باید دارای مکان های مشخص شده برای قرارگیری اجناس باشند. به این صورت که برای هر کدام از اجناس محل مناسبی را تعیین نماییم تا در صورت نیاز به هر کدام از آنها به راحتی دسترسی داشته باشیم و برای فردی که به عنوان انباردار غرفه ها که در این مکان کار می کند به دلیل تشابهات موجود اشتباه پیش نیاید. همچنین با تعیین مکان معین برای اجناس دسترسی به آنها آسان تر، خستگی کمتر و فراهم سازی کالا در موعد مقرر امکان پذیر می باشد.
از دیگر عوامل مهم در غرفه سازی انبار و قرارگیری کالاها در آن می توان به خود محل قرار گیری انبار اشاره کرد. مکانی که انبار قرار می گیرد باید ظرفیت مفید و قابل استفاده باشد، محل درب های ورودی و خروجی به خوبی در آن مشخص شده باشد، تهویه مطبوع و نورگیری مناسب انبار داشته باشد، شکل ظاهری و ارتفاع مناسب داشته تا بتوان وسایل بیشتری را در آن نگهداری کرد.
تجهیزات مورد نیاز غرفه سازی برای انبار
امکانات و تجهیزات مورد نیاز در انبارها به صورت زیر می باشند و توجه داشته باشید که هر انباری با هر نوع کاری باید این امکانات و تجهیزات را در اختیار داشته باشد:
این تجهیزات شامل:
1- وسایل حمل و نقل داخل انبار مانند لیفتراک، چرخ دستی، جرثقیل و سایر تجهیزات حمل و نقل دانست تا با استفاده از آنها حمل و نقل و جابجایی وسایل راحت تر صورت گیرد.
2-وسایل توزین، نردبان، چهارپایه و ادوات دیگری که برای نگهداری کالاها مورد استفاده قرار می گیرد مانند پالت، انواع ظروف و انواع قفسه که همه این تجهیزات در هر کدام از غرفه های موجود در انبار بر اساس نیاز آنها باید قرار داده شود.
در غرفه بندی هایی که در انبارها صورت می گیرد یکی از عوامل مهم در آن خصوصیات فیزیکی کالاها می باشد به اینگونه که در غرفه ها می توان اقلام را بر اساس سبک و یا سنگینی آنها، نوع بسته بندی که برای آنها استفاده شده است مانند کارتن یا کیسه تقسیم بندی صورت می گیرد و با توجه به این ویژگی ها هر کدام از اقلام را در غرفه مشخص شده آن قرار می دهند.